Andra borde ta del av en hackers kunskaper

Jag har tidigare skrivit om att en hacker är någon som älskar datorer och koder, men som inte arbetar för att förstöra och bryta sig in. De kallas i min bok en cracker. Ett bevis för det är  The Hacker News som har som mission att göra internet säkrare. De uppdaterar om problem som finns för närvarande och jobbar för att hjälpa till att lösa dem. Jag tycker det är intressant att surfa in där och läsa nyheter (så klart). The Hacker News delar med sig av enormt mycket nyheter om de senaste problemen som uppstått och deras magasin är helt gratis att läsa.

Idag läste jag till exempel om ett säkerhetsproblem som  hela 70 procent av alla Android-användare kan råka ut för. Det här fick mig att fundera. De som egentligen behöver den här typen av information allra mest är troligen de som aldrig läser om dem. Om du letar är det ganska lätt att ta reda på om en viral artikel eller bild egentligen är sann eller handlar om det som delaren påstår. Det är tyvärr, eftersom artikeln eller bilden blivit viral (spritts enormt många gånger), inte särskilt många som gör det. Samma sak gäller om du vet om vad du letar efter när det gäller internetsäkerhet. Du blir dock inte ens påmind om det eftersom det troligen inte delas i sociala medier på samma sätt.

De riktigt stora problemen när det gäller internetsäkerhet kommer fram i dagstidningarna, eller snarare det som kan sälja lösnummer. Till exempel råkade kändisar ut för vad som troddes vara en attack där deras nakenbilder från telefonen spreds. Enligt artikeln i Expressen har det hänt tidigare. Scarlett Johansson råkade ut för det vilket resulterade i fängelse för den skyldige. Tidningen slog på stort med att läsaren också kunde drabbas. Jag tänkte två saker när jag läste artikeln:

1) Genom att genomgående använda ordet hacker bidrar det till den allmänna synen på hackern som en brottsling.

2) För dem som inte läser till exempel The Hacker News tycks det här vara den enda risken som de utsätts för. En hackers perspektiv är att det finns minst lika viktiga saker att känna till, med tanke på hur otroligt mycket information du har på din dator idag.

Jag vet inte hur informationen kan spridas till allmänheten, men det kommer inte bli mindre problem framöver. Internet är en tillgång utan motstycke i historien, men för dem som inte har koll kan det också vara en stor risk som de inte vet hur de ska undvika. Och det vet hackers, som inte borde ses som brottslingar utan som hjältar.

800px-Protospace,_a_Hackerspace

(Visited 89 times, 1 visits today)