Att tjäna pengar på hacking

Hackers ger företag som säljer produkter med programmering (vilket i stort sett är alla produkter idag…) möjligheten att testa sin säkerhet på allra bästa sätt. Genom att tillåta hackers att försöka bryta sig in hittar företaget produktens svaga sidor.

För ett tag sedan läste jag om möjligheten att vinna 70 000 kronor genom att hacka sig in i en bil. Här var det dock inte företaget själva, som enligt artikeln har en mycket väl fungerande säkerhet, som hade initierat tävlingen. Jag tyckte beviset för deras egen säkerhet var ganska så roligt. Under tiden en bilägare försökte hacka sig in bad ingenjörerna genom systemet honom att sluta. Det är coolt. Förmodligen blev bilägaren ganska nervös…

De flesta företag har så klart själva experter på hacking. Samtidigt tycker jag den här typen av tävlingar är roliga. Dels uppmanar de till innovationer på ett lagligt sätt (om företaget står bakom, i alla fall) och dels för de oss “nördar” tillsammans på stora event. Vi är en viktig del av samhället idag och mycket av den utveckling som sker är just på grund av datornördar. Jag är en stolt nörd!

Företag som Google som är kända för att vara nytänkande (tänk bara på hur de arbetar med sina anställda) ser också vinsten i det här. Under tävlingarna Pwnium 3 och Pwn2Own fick till exempel Chrome värdefull hjälp med buggar och delade också ut pengar till dem som hjälpt till. Det är ett fint exempel på win-win i hackervärlden. Det hade varit fruktansvärt roligt att någon gång delta i de här tävlingarna som tycks bli årliga. Prissummorna är enorma (en av hackarna som visserligen inte löste tävlingsproblemet men lyckades hjälpa med annat fick 40 000 dollar!) så det hade så klart inte varit så fel att vinna heller. Det är något att drömma om… Se mer här:

(Visited 178 times, 1 visits today)