Hackare är en viktig del av samhället

 Hackare är en viktig del av samhället DN publicerade för ett tag sedan en artikel, “Hackarna tar över finrummen”. Den visar på en pendel från att hackare var uppskattade utvecklare av datorsystem till att ses som kriminella som förstörde (vilket ibland istället definieras som crackare, en bra uppdelning för att visa att hackare inte alls behöver vara en förstörande kraft) tillbaka igen. Artikeln visar på att svartmålningen som funnits i media inte är representativ för hur hackarkulturen faktiskt ser ut, och att detta nu börjar uppmärksammas. Mark Zuckerberg beskrivs som datanörden som blev en rockstjärna och omslagspojke för rörelsen.

Artikeln tar också upp den stora makt som hackarna har i dagens teknikberoende samhälle och deras möjligheter att bidra positivt. Möjligheten att utveckla det som finns och att skapa nytt. Det är spännande att läsa om “Green Hackathon”, en unik konferens då det inte finns något informationsutbyte. Det enda deltagarna gör är att uppfinna en ny lösning efter instruktioner från arrangörerna. En stor fördel med att prata med likasinnade, som ofta varit datornördar sedan unga år (för mig är datornörd en positiv definition). De slipper förklara och översätta till “vardagsspråk”. Punchlines på tröjor som är oförståeliga för massan – de är humor här.

En sak med hackarvärlden och den här typen av sammankomster, som av naturliga skäl stör mig och även tas upp i samhället, är den sexism som råder. Tjejer är dåligt representerade och har ofta svårt att tas på allvar. Det här håller som tur är på att ändras genom till exempel “Geek girl”-rörelsen. Då kanske det kan spridas till andra arenor som till exempel onlinespel (jag känner flera som låtsas vara män i World of Warcraft för att slippa slåss mot fördomarna). Till och med Warcrafts utvecklare måste nu ta tag i problemet, som inte minst beror på den sexistiska andan i spelen där kvinnliga karaktärer, om de finns, används som “eyecandy”. Förhoppningsvis går vi en ljusare tid till mötes där vi slipper bilder som denna (där kvinnan kopplas till datorer – men VARFÖR är hon nästan naken?).

(Visited 120 times, 1 visits today)